Onze van Slingelandtlaan blijkt een heus museum te hebben!

In 1983 volgde Maarten Westermann als redacteur van Elseviers Weekblad de kandidatuur van Amsterdam voor de Olympische Spelen van 1992. Hij kwam op die manier in bezit van allerlei documentatie en snuisterijen, niet alleen van Amsterdam, maar ook van de andere kandidaat steden: Parijs, Brisbane, Belgrado, Birmingham en de uiteindelijke winnaar Barcelona.

Het was het begin van een verzameling die dertig jaar later is uitgegroeid tot een particulier museum op de tweede verdieping van Van Slingelandtlaan 4. Daar staan vele honderden items opgesteld en er komt eigenlijk iedere week wel wat bij. Dat kunnen schenkingen zijn van vrienden en kennissen, die daarmee voor hun hele leven gratis toegang tot het museum verwerven. Ook zijn er collega journalisten en relaties uit de sportwereld, die van hun reizen souvenirs meenemen.

En af en toe wordt er een aankoop gedaan, maar met een bescheiden budget. Want het is vooral Olympische meuk die hier te zien is.
Bijvoorbeeld een pleistertje van de EHBO in Peking, een stropdas van Anton Geesink, de Philishave van Sjoukje Dijkstra,¬†de autopet van Erica Terpstra, een tafelvlaggetje van Amsterdam 1992 met daarop de tranen van de toenmalige burgemeester Ed van Thijn,¬†spaarpotten, glazen, lepeltjes, sleutelhangers, petjes…

Al met al zijn er enige honderden voorwerpen te aanschouwen. Topstukken zijn een klerenhangertje van Berlijn 1936, fraaie wandborden van Amsterdam 1928, speldjes uit 1912, een Olympische blootkalender van Pirelli en het zijden zakdoekje van Amsterdam 1928 van wijlen de buurvrouwen Suus en Bep van nummer 2. Inmiddels hebben sommige media de weg naar het museum weten te vinden. In de aanloop naar de Spelen van 2012 verscheen een artikel over het museum in het Haarlems Dagblad, werd er een radioreportage gemaakt door Radio 1 en werd er een filmpje over het museum op Internet geplaatst. Dat filmpje is te zien door het aanklikken van deze link:

Westermann Olympisch Museum op TV

Haymo Hauff op bezoek in het museum

Geef een reactie